Rólam


Régebben nem igazán találtam a helyem a világban. Úgy éreztem, hogy a személyiségem ki kell tűnjön a tömegből. Mivel manapság elvárják tőlünk, hogy alkalmazkodjunk, ne akarjunk lázadni, ezért az emberek sokszor meg se próbálkoznak azzal, hogy esetleg többet kihozzanak magukból és azt húzzák fel, amiben jól érzik magukat, mert félnek a többség csodálkozó olykor lenéző tekintetétől. Szerintem fontos, hogy megismerve önmagunkat, minél jobban kifejezzük öltözködésünkkel belső lényünket.

Számomra az önkifejezés már évek óta az öltözködésben nyilvánul meg. Elengedhetetlen számomra, hogy olyan külsővel jelenjek meg, ami után megfordulnak az utcán. Rendkívül igényesnek tartom a külsőt, mert bár egyértelműen igaz, hogy a belső számit igazán, csak egy valóban vak ember nem alkot elsődleges véleményt a külsők alapján, mielőtt megismerné a személyt, aki a vizuális élmény mögött lakozik.

Éppen ezért érzem elengedhetetlennek, hogy az emberek ne váljanak tömegcikkeké, egymás klónjaivá, mert az egyediség sokkal mélyebb értékeket rejt, még ha extrém is.

2012-ben lehetőségem nyílt arra, hogy a Floridában lévő Key Westen élő festőművész bátyámnál tölthessem a nyarat. Az ő biztatására kezdtem el komolyan venni a divat iránti érdeklődésemet.
Rövid időn belül „Sushi” keze alatt tanultam meg varrni, aki túl azon, hogy nemzetközileg ismert Drag Queen, aki önmagának és kollégáinak tervezi és elkészíti a pompázatos ruhakölteményeket, mindemellett újra és újra meghívott aktív résztvevője a New Yorki divathetek színfalak mögötti világának.

Amerikai tanulmányutam előtt még csak saját ruhatáramat alakítottam át, hogy egyedibbé varázsoljam őket. Az államokból visszatérve az iskolapadban azon kaptam magam, hogy tanulás helyett elvontabbnál-elvontabb ruhaterveket rajzolgatok a füzeteimbe.

Külföldön szerzett tapasztalataim alapján elkészítettem első kollekciómat, amely a „Frst Cllctn” nevet kapta. A kivitelezett ruhákról készült képeket megtekintő, már elismert tervezők két élesen elválasztható táborra szakadnak, gyűlölik vagy imádják a látottakat. Egy biztos az élmény senkit sem hagy érzelmek nélkül.
Egészen pontosan ez volt a cél.

A tervezési stílusomat, inkább egy extrémebb, elvontabb kategóriába tudnám sorolni, melyek inkább színpadi platformokon állják meg a helyüket, mint hétköznapi viseletként. Számomra inspiráló művészek, többek között: Hieronymus Bosch, Salvador Dalí, H. R. Giger, Alexander McQueen, Iris van Herpen, Lady Gaga, Ridley Scott és Tim Burton.

2018-ban a Fővárosi Nagycirkusz jelmeztervezője lettem.